Decemberstress

Decemberstress

Nog even en de decembermaand is er weer. Nu het nog even rustig is, denk ik al aan de pepernoten die ik zo lekker vind. Aan de gezellige kerstboom met lichtjes en de oliebollen met oud en nieuw. Toch bekruipt me zo half november ook een ander gevoel.

Ik voel in lichte tot hoge mate “Decemberstress” opkomen. Een opsomming: cadeautjes, wat zullen we eten met kerst, stuiterende kinderen, misschien ken je het wel.
Wat zal ik dit jaar voor de schoen kopen, wanneer zal ik dat doen, wanneer de schoen zetten en wanneer echt niet. Doen we surprises of is het Sinterklaasspel nog wel leuk deze keer. Surprise ook een voor school.
Kortom: een leuke tijd, maar ook een spannende tijd voor veel kinderen en ook voor hun ouders.

Handig is het op tijd beginnen aan je voorbereidingen. Maak een tijdlijn, maak voor je kinderen duidelijk wanneer het allemaal gaat beginnen en vooral ook wanneer het weer is afgelopen, want ook dat kan lastig zijn. Er is echt geen ontkomen aan: televisiespotjes, programma’s. Kijk maar naar de scholen: Sint is gevierd, en vervolgens gaat de kerstboom er meteen weer in. Klassen worden ook in wisselende mate versierd, wat bij sommige kinderen voor onrust kan zorgen. Het geeft rust als je thuis de boel lekker laat, zoals het altijd is. Of je hebt kinderen die hier geen last van hebben: ga dan lekker los met zelf geknutselde versiering.

Heeft je kind veel last van decemberstress en krijg je veel vragen: “Mam, hoeveel nachtjes nog?”, “Mam, wanneer gaan we pepernoten kopen?” (Die al maandenlang in de supermarkt liggen) Onze jongste zoon, vond dat de winkel zich toch behoorlijk had vergist met de pepernoten. Hij zei: “het is toch nog lang geen Sinterklaas?” En vooral: “maham, wanneer komt hij nou?”

Mijn kinderen zijn zo omstreeks dit moment echt omgetoverd tot stuiterende stuiterballen, plots weer bang in het donker, ineens weer een ongelukje in bed ’s nachts. En met mijn kinderen samen, zie ik dit ook terug bij kinderen van vrienden, buren en familie. Vol van alle indrukken, een overdosis suiker en overprikkeld door alle veranderingen en versiering. Dit maakt dat we een (zeer) hoge mate kans hebben op boze buien, moeilijk in slaap vallen, extra ruzie en dat in combinatie met je eigen december stress.
Vandaar dat wij al heel vroeg beginnen met een goede planning. Aftelkalender, wanneer mag je de schoen zetten, wanneer maken we de verlanglijst. Rust, Reinheid en Regelmaat worden ook tijdens de decembermaand ingezet om het vooral leuk te maken en te houden. Om het vol te kunnen houden mogen ze 1-2 keer afspreken na school, maar ook soms lekker s middags rustig op de bank. Eventueel wat eerder naar bed brengen, zodat je meer tijd hebt om rust in te bouwen. Met een extra nachtlampje aan, gaat dat prima. Om half 8 is het bij ons stil in huis.

Alles onder controle! Check!