Hooggevoeligheid en anti-aanbaklaag van Tefal

Hooggevoeligheid en anti-aanbaklaag van Tefal

Wat waren we blij toen we een pan met anti-aanbaklaag kregen. Een TEFAL.
Geen gedoe meer met grote hoeveelheden boter in de pan in de hoop dat je vlees niet aanbakte. Nee, een heuse TEFAL. Met weinig Croma of olie kon je je vlees prachtig goudbruin maken. En dat kwam allemaal door die anti-aanbaklaag. Een dun laagje teflon voorkwam aangekoekte aardappels en zorgde voor meer bak- en braadplezier.

En juist die anti-aanbaklaag van TEFAL kunnen hooggevoelige mensen ook gebruiken. Huh? Ja, niet letterlijk, maar figuurlijk. Want mensen die hooggevoelig zijn moeten zich kunnen beschermen tegen negatieve ervaringen (net zoals de aardappels die niet zwart willen worden en de slavink die knapperig bruin wil zijn).

Maar waarom juist hooggevoelige mensen?
Omdat hooggevoelige (ook wel hoogsensitieve) mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben, waardoor ze prikkels van binnenuit en buitenaf grondiger verwerken. Deze mensen (20% van alle mensen) zijn gevoeliger voor emoties, pijn en plezier en worden gemakkelijker overweldigd door geluiden, geuren, visuele en tactiele prikkels in hun omgeving.

Door hun openheid komt negativiteit harder binnen en hierdoor kunnen deze mensen niet goed in hun vel komen te zitten. En dan zou zo’n beschermingslaagje tussen ‘ de wereld’ en henzelf heel handig zijn.

Wat kunnen deze mensen dan doen om zo’n TEFAL-laagje te krijgen?
Allereerst is het nodig dat ze hun eigen kern versterken, zodat ze meer zelfinzicht en zelfvertrouwen krijgen. Daarnaast is het vinden van een dagelijks juiste balans een tweede belangrijk item. Dit kan o.a. door in- en ontspanning goed af te wisselen. En als laatste is het goed om de juiste maat in dingen te vinden. Een goed basisritme op een dag en af en toe een uitspatting.

Is dat alles? Nee, net zoals een TEFAL-pan wel eens kapot gaat, omdat het teflon loslaat, moet een hooggevoelig persoon ook af en toe de balans opmaken en weer even ‘ resetten’. Even weer tot rust komen, opnieuw beginnen en nieuwe activiteiten uitproberen om weer basisrust te krijgen. En als dat lukt, wordt het TEFAL anti-aanbaklaagje steeds een beetje dikker en kan negativiteit beter tegengegaan worden.

En laten we vooral hopen dat de TEFAL anti-aanbaklaag nog lang zal bestaan, voor in de keuken, maar ook voor de hooggevoeligen onder ons!